Hjälteinsatsen som räddade Johannes liv

Under en hemleverans i december fick Johannes hjärtstillestånd. Efter tre veckor nedsövd på intensiven vaknade Johannes och mår nu bra. Han är fortfarande sjukskriven men längtar tillbaka till jobbet. Det är över 10 000 som drabbas av hjärtstillestånd årligen, men bara 5 % överlever och alla återhämtar sig inte fullt ut. Vi på Widrikssons är glada att denna historia slutade väl och vill jobba förebyggande för att fler ska få chansen att överleva i framtiden.

Idag, nästan exakt tre månader senare träffades de för första gången efter händelsen. För Henrik är det kul att få se hur väl Johannes har återhämtat sig och för Johannes är det kul att få ett ansikte på mannen som räddade hans liv. Johannes har nämligen minnesluckor och minns inget från händelsen. Henrik förklarar sitt klockren agerande som ”en självklarhet” och är glad för den hjärt- och lungräddningskurs han genomgick några år tidigare.

Incidenten inträffade måndagen den 7 december. Klockan närmade sig 16.00 och arbetsdagen led mot sitt slut, men både Johannes och Henrik ställde upp på att köra ett sista stopp med inbärning. På väg till kunden hade Johannes skojat om att han var andfådd och att hans kondition inte var densamma som den tidigare varit. Därför satte han sig ner för att vila i väntan på kunden och det var då kroppen la av. Henrik trodde först han skämta och sa till honom att sluta, men utan någon respons förstod han snabbt att det inte var ett skämt och insåg allvaret. Henrik ringde 112 och tillsammans med kunden började de utföra kompressioner. Efter några minuter kom ambulanspersonalen och började arbetet med en hjärtstartare som tillslut fick igång hans hjärta.

Sedan händelsen har Widrikssons börjat arbetet med att köpa in hjärtstartare som ska finnas i deras lokaler och hoppas att kompletterande kurser ska vara genomförda innan sommaren.

Vi på Widrikssons är otroligt tacksamma för Henriks hjälteinsats, hans agerande den decemberdagen räddade Johannes liv. Till Johannes vill vi hälsa välkommen tillbaka så fort han känner sig kry.

 

IMG_2678_remake1
Från vänster: Mats Holst (Fordonsansvarig), Henrik Hedström (hjälte), Johannes Wiman (kämpe), Foed Meliane (Vice VD)